Zbulohen fakte të reja pse duhet t’i thoni njeherë e mirë jo duhanit, ju shkakton sëmundjen e rëndë që kurrë s’e kishit imagjinuar

Sipas një studimi bërë koheve te fundit, pirja e duhanit ndalon trupin të luftojë kancerin e lëkurës

Loading...

Duhanpiresit dhe ish duhanpirësit  kane me shume gjasa qe te v.desin 10 vite me te rinj sesa ata qe nuk konsumojnë duhan.

Nuk dihej me pare, por ekspozimi i trupit ne diell të një duhanpirësi e shkatërron ate edhe me shpejt sesa nje person qe nuk e konsumon ate, raportojne studiuesit e Universitetit te Leeds.

.

Studimi përdori të dhëna nga më shumë se 700 pacientë me melanoma, e cila merr jetën e 2,000 personave në Britani të Madhe çdo vit dhe 9,000 në SHBA.

Hulumtimi, i botuar në revistën Cancer Research, zbuloi se njerëzit që kanë pirë duhan kanë një normë 40 për qind më të ulët të mbijetesës.

Njerëzit që kishin histori të pirjes së duhanit janë në rrezik më të madh të v.desin nga melanoma – ata nuk duhet të jenë duhanpirës në kohën qe jane te prekur nga semundja, transmeton Shqiperia Ime.

Megjithatë, studiuesit nuk specifikuan se sa cigare do të ndikonin në shëndetin e një personi.

Pirja e duhanpirësve dhe duhanpirësit e mëhershëm u krahasuan me njerëz që kurrë nuk kishin qenë të lidhur me cigaret.

Në një grup të vogël prej 156 pacientësh që duket se kanë sistem imuniteti të mirë gjenetikisht, duhanpirësit ishin rreth katër herë e gjysmë më pak gjasa për të mbijetuar sesa jo-duhanpirësit.

Melanoma është forma më e rrezikshme e kancerit të lëkurës. Kjo ndodh pasi ADN-ja në qelizat e lëkurës është dëmtuar (zakonisht për shkak të rrezeve të dëmshme UV) dhe pastaj nuk është riparuar kështu që shkakton mutacione që mund të formojnë tumore malinje, sipas Shqiperia Ime.

Shkaqet

Ekspozimi i diellit: rrezet UV dhe UVB nga dielli dhe shtretërit për rreze janë të dëmshme për lëkurën

Lloji i lëkurës: Lëkura e drejtë ka një rrezik më të lartë për marrjen e melanomës

Ngjyra e flokëve: Kokat e kuqe janë më të rrezikuara se të tjerët

Historia personale: Nëse ju keni pasur melanoma një herë, atëherë ju keni më shumë gjasa të merrni atë përsëri

Historia familjare: Nëse të afërmit e mëparshëm janë diagnostikuar, atëherë kjo rrit rrezikun

Heqja e melanomës

Kjo mund të bëhet duke hequr të gjithë pjesën e tumorit ose kirurgun duke hequr shtresën e lëkurës nga shtresa. Kur një kirurg heq shtresën nga shtresa, kjo i ndihmon ata të kuptojnë pikërisht aty ku kanceri ndalet kështu që ata nuk duhet të heqin më shumë lëkurë sesa është e nevojshme.

Korrigjimi i lëkurës

Pacienti mund të vendosë të përdorë një korrigjues të lëkurës nëse operacioni ka lënë pas njollë.

Imunoterapi, trajtim rrezatimi ose kimioterapia:

Kjo është e nevojshme nëse kanceri arrin fazën III ose IV. Kjo do të thotë se qelizat kanceroze janë përhapur në nyjet limfatike ose në organe të tjera në trup.

Parandalimi

Përdorni kremi dielli per te mos u djegur

Shmangni nxirjen e tepert nga dielli

Aplikoni krem dielli 30 minuta para se të ekspozoheni ne diell

Merrni rreze dielli nga ato te sapolindura ne mengjes

Kontrolloni lëkurën çdo muaj

Shihni mjekun tuaj çdo vit për një test të lëkurës

Burimi: Fondacioni i Kancerit të Lëkurës dhe Shoqëria Amerikane e Kancerit

Pershtati: Shqiperia Ime